Futbol,Dünyada ve Ülkemizde çok sevilmekte olup dikkatlice ve ilgi ile izlenmektedir. Futbol faaliyetleri artık bir endüstri olarak ülkelerin bacasız fabrikasıdır.
Ülkemizde, 81 il ve 992 ilçede 32 168 mahalle, 18.335 köylerimiz olup 81 milyon vatandaşımız yaşamaktadır. Bu sayı mültecilerle daha artmaktadır.
1992 yılında özerk ve bağımsız olan TFF /Eğitim Müdürlüğü, uzun vadeli projeler yaparak, 81 ilimizde kontrollü olarak uygulanması sağlanmalıdır. Bu projeler valiliklerimiz nezdinde, yerel yönetimler ve TFF’nin yetkili organlarından oluşacak paydaşlarla çalışılmalı ve hayata geçirilmelidir. Sporcu adaylarının yetenekleri gözlemlenmeli, fırsatlar verilmeli ve önleri açılmalıdır. Ayrıca, okul eğitimlerine de katkılar sunarak, sağlıklı bireylerin yetişmesi yanında, sportif yetenekleri olan, ülkesini seven gençlere de statü kazandırmış oluruz.
Trabzon özelinde ilk sırada gelen sportif faaliyet futboldur. Trabzon futbol kentidir. İlimizde futbol faaliyetlerinde ; yukarıda önerilen modellerle çalışmalar yapılması ve gençlerin futbol oynarken aynı zamanda kişisel, sosyal ve eğitsel gelişiminin de desteklenmesi, Trabzonspor ‘a bilgili, bilinçli ve sorumluluk sahibi sporcu/futbolcu kazandırılmasıyla aynı anda da yabancı sporcu sayısının azaltılarak kulübün ekonomik yükünün de hafifletilmesi sağlanmalı.
Yerelde ilçelere, köylere (mahallelere) paydaşlarla beraber sportif tesisler yapılmalı. Eğitimcilerin ve antrönörlerin özlük hakları, futbolcu adaylarının yol ve iaşelerinin de yerel yönetimlerce garanti altına alınmalıdır. Her türlü malzeme araç ve gereçler, TFF ve ilgili bakanlıkça sağlanmalıdır. Amatör futbolcu adaylarının, yerel liglerden başlayarak, gelişim liglerinde oynatılarak üst liglere yükselmeleri sağlanmalıdır.
Futbol Eğitim Müdürlüğü’nün yapmış olduğu programlar sadece gelişim ligini kapsamaktadır. Amatör gruplarda, ne zor şartlarda müsabakalar oynandığını biliyoruz. Amatör altyapı futbolcu adaylarınının eğitimleri ve oynadığı liglere de, TFF Eğitim Müdürlüğünün destek vermesi ve sportif yeteneklerin yanında, sporcunun kişisel gelişimlerine ve sosyal ihtiyaçlarına da destek sağlanması şarttır. Futbolcu adaylarımızda yetenek var ama iyi eğitimlerle geliştirilmeleri çalışmaları eksik kalmaktadır.
TFF, Ülkemizde futbolcu yetiştirilmesine, eğitimine gerekli desteği sağlamada eksik kalmaktadır. Üst ve profesyonel liglerimizdeki takımların yabancı kontenjanlarına kanıp, yerli futbolcuların alanlarını daraltmaları, milli takımlarımız için de bir handikaptır. Maç eksiği buluna futbolculardan milli takımlarımızda yüksek kondisyon ve konsantrasyon beklemek hayaldir.
O nedenledir ki, milli takımlar kadrolarımız oluşturulurken iskeletinde, Avrupa’da altyapı eğitimi almış futbolculara yer verilmektedir. Kadro yapısına bakıldığında defans bloğunda oynayan futbolcuların alternatif sıkıntısı görüyoruz. Futbol da esas olan ilk şart, “önce gol yemeyeceksin sonra atarsın” mantığıdır, bunu asla unutmayalım.
Defans oyuncuları öncelikle defansta nasıl oynanacağını altyapılardan itibaren gördüğü eğitimlerde öğrenecekler. Milli takımlar seviyesine gelen futbolcuya, temel esasları öğretme mecburiyetinin negatif sunucunu görmekteyiz ne yazık ki.
Ülkemizin futbol yazarları, TV yorumcuları futbolcular Avrupa’da olduğu gibi görevini yapamıyor diye eleştiriyorlar.
Milli futbolcularımızın, daha uzun süre yan yana oynamaları, çıtayı daha da yükseltecektir. Amatörden ve alt liglerden başlayarak yapılacak taramalarda, alt yaş gruplarındaki milli takımlardan itibaren mümkün mertebe aynı kadroları bir arada tutmak, A Milli Takıma da, daha uzun süre yan yana oynamış futbolcuları taşıyacaktır. İstikrar başarı için çok önemlidir...
Sebahattin KESKİN
Sportif Faaliyetler Uzmanı
Yorum Yazın
Facebook Yorum