Futbolda ara transfer dönemi başlar başlamaz başta dört büyük takımlarda transfer haraketliliğ başladı. İki hafta öncesine kadar para problemleri yaşayan kulüpler, yayıncı kuruluşla anlaşma sağlayınca, kasalarına giren paraları plansız programsız yapılan transferlere harcayacaklar
Transfer için başta süper lig takımlarının TFF den harcama limitleri belli oldu, bakalım kaç takım bu harcama limitlerine uyacaklar!! Bu küresel krizden dolayı kulüpleri bırakın dünya ekonomisi çökmüş vaziyette, Mesut Özil gibi kaç transfer yapılabilir?... Pandemi döneminde dünyanın her yerinde ekonomik sıkıntılara, müsabakalar seyircisiz oynanmasına rağmen, finansın kaynaklar nereden bulunmaktadır?...
Süper lig ve TFF1. Ligi takımları, kadrolarını yabancı futbolcularla doldurmuş olup yerli futbolcular yer kalmamaktadır. Üst liglerde yer bulamayan futbolcular, 2.nc ve 3.cü liglerde oynamaya başlıyorlar.
Bu durumda 21 yaş ve altı genc oyuncular, hangi takımda yer bulabilirler. Üstelik bu sezon ne hikmetse Ümitler Ligi de kaldırıldı, U-19 ligleri oynatılmıyor. Buralarda faaliyet olmazsa genç futbolcular oynayamaz ve kendilerini gösteremezler. Hep diyoruz ki futbol alt liglerine yeterli destek sağlanırsa üst liglerde oynayacak futbolcu sayısı artar. Böylelikle yabancı transferleri azalır. Dışarıya oyuncu ihraç ettiğimiz gibi paralarımız ülkemizde kalır. 2. ve 3.ligde hedef futbolcu yetiştirmek ise bu şartı şartını getireceksin ki kulüplerde maddi olarak güçlensin.
Altyapı liglerinin faaliyetlerine önem verilmezse 10 yıl geriye düşeriz. Ülkemizde spor tesisleri Avrupa ülkelerindeki seviyede sayılır. Önemli olan kullanılmasını bilmektir. Genç ve yetenekli gençler var. Spor liseleri spor akademileri ve eğitmenlerimiz fazla fazla var. Peki, neden bizim ülkemizde üst düzey genç futbolcu yetiştiremiyoruz.
En üstü spor organizasyonu, Olimpiyat oyunlarıdır. Futbol’da olimpiyat oyunlarına katılabiliyor muyuz? Bu sorunun cevabı, Spor Bakanlığının, futbol altyapı çalışmalarını yeniden organize etmesinde yatıyor. 1992 özerk olan TFF’nin, profesyonel takımlara dönük faaliyetlerine, amatör futbolda daha fazla yer vermelidir.
Ülkemizde, 81 il , 973 ilce ( 51’i merkez ilçedir), buralardaki futbol tesisleri ya Spor Bakanlığına ya da Belediyelere aittir. Buralardaki bilet satış gelirlerinden amatör futbol payı için alınan paralarla yeni tesisler ve sporcu eğitim ve sağlık merkezleri yapabilir. Böylece Yerel amatörler ve gençlerle daha içli dışlı olunabilir. Kaldı ki, profesyonel takımların altyapı futbolcuları buralardan transfer ediyorlar.
Bu yıl süperlig de devre arası olmadığından dolayı, beklenti 1. Lig 2. Lig ve 3. Liglerin ocak ayı ortası ve sonu gibi başlaması.
Birinci ligde parası olan takımlar nokta transfer dediğimiz yerlere 1-2 takviye yapıp şampiyonluğa oynayacaklardır . İkinci Lige de ise durum çok farklı değil kafa takımları tabir ettiğimiz 5-6 takımlar ise bir iki takviye yapıp sezonu bitirecekler
Üçüncü Lig takımlarının durumu ise içler acısı; mali yönden doğru dürüst bir gelirleri yok, federasyondan gelecek paraya bakıyorlar. Belediyeler artık eskisi gibi profesyonel takımlara destek veremiyorlar, o şehrin önde gelenleri de ya şehrini sevdiği için yada futbolu sevdiği için destek veriyorlar . 3 ligde yeniden kadro kurulmasındaki zorluklara, pandemi eklenince istikrarlı lig beklemek hayaldir.
2020/2021 sezonu bu sene böyle kör topal bu şekilde bitecek ama diğer yıllarda futbol ne duruma gelecek şimdiden öngörümüz var mı ? Bence yoktur. Hadi hayırlısı diyelim ikinci yarı futbolumuz için ilk önce kazasız belasız geçmesi dileklerimle
Hani maç başlarken spikerler derler ya her iki takıma başarılar dileriz .
Aynen o şekilde…. Başarılar tüm takımlarımıza .
Sebahattin KESKİN
Sportif Faaliyetler Uzmanı
Yorum Yazın
Facebook Yorum