Kıymetli okurlarım;
Trabzon’da, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun şehirde benimsenmesi yahut anlaşılmasının biraz zaman aldığını görmüştük. Trabzon’da iki vali mi olacak babında inceden bir dokundurma bile duymuştum.
Kaymakamlık, bakanlıklarda üst düzey yöneticiliklerin ardından Elazığ ve Van valilikleri yapmış, iki yıl Van Büyükşehir Belediye Başkanlığını kayyum olarak yürütmüş, yerel yönetimler üzerine kitabı ve yayınları bulunan bir ismin, Trabzon'da Belediye Başkanı adaylığına reaksiyonu, ancak yerel reflekslerle izah edebiliriz.
Göreve seçilmesinin ardından, belediyenin üst yönetimlerinde yaptığı bazı değişikliklerden tutun, halkla ilişkilerindeki eksikliklerde zayıf olduğuna kadar ağıra kaçan eleştiriler işittik. Çok karamsarlığa düşenler de oldu.
Görevde iki yılını doldurdu Zorluoğlu Başkan. Bu süre zarfında neler yaptığını, hedeflerini, Trabzon için nasıl bir kent vizyonu oluşturduğuna dair net verileri rahatlıkla konuşabileceğimiz bir safhadayız.
Seçildiğinde verdiği beyanat çok önemliydi; “Ben sadece Trabzon’dakilerin değil, Türkiye’de ve Dünya'daki tüm Trabzonluların belediye başkanı olacağım”. Gecen hafta, tam da bu tavrına uygun bir adım atarak, Trabzon’luların en büyük çatı örgütü Trabzon Dernekleri Federasyonu (TDF) ile bir araya geldi Murat Başkan.
Ben de tüm Trabzonlulara ulaşacağım diyen, TDF Genel Başkanı İsmail Şatıroğlu’nun ev sahipliğinde yapılan istişare toplantısında, Trabzonlu Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta’da hazır bulundu.
Birkaç yerde, katılımcılar sözünü kesti Zorluoğlu’nun; “buna mega proje demek lazım”, “buna çılgın proje …” gibi, her anlattığı çalışma bir öncekinden değerli ve güzeldi.
Bir kere, Murat Başkan’da çok rahat bir beden dili izlenimi aldık. İletişim kurma becerisi belli ki çok yüksek. Bürokrasiden ve kamu idaresinden birikimleri, yerel yönetimde icraatçı ve gelişime açık yapısıyla tam örtüşmüş. Sadece yatırım/proje sunumu değil, işin idari ve yasal zeminini anlatırken de kendinden çok emin. "Tüm hemşehrilerimin emrindeyim ve zerre siyasi yaklaşım göstermeden bunu yapacağım" sözündeki samimiyeti gördük.
Aslında, hem Genel Başkan Şatıroğlu, hem de Zorluoğlu Başkanın ortak yönleri masadaydı; her ikisi de icraatlardan, hedeflerden ve "tüm Trabzonlulardan" açtılar perdeyi. Ne de olsa, bir yanda İstanbul’da “Trabzon Sosyal Tesisleri” ve projelerinin heyecanı yaşanırken, diğer tarafta da Trabzon’da tamamlanan, yeni başlanan, planlanan devasa projelerin coşkusu.
Bir defa şunu belirtelim; geçmişte ve hali hazırda görev yapmış/yapan tüm belediye başkanlarımız imkanlar dahilinde Trabzon’a hizmetlerde bulundular. Hepsine minnet borcumuz vardır. Murat Başkan’ın işe girişme tarzı ve bir çok noktada birbirlerini tamamlayıcı projeler ortaya koyması, kendisine hak ettiği farklı bir pozisyon sağlıyor.
İstanbul’da, TDF Yönetimiyle yapılan toplantıda gördüğümüz manzara ve Murat Başkanın yaklaşımı herkes için umut açıcı oldu. Nihayetinde İstanbul’da yaşıyor bu insanlar lakin, proje, yatırım, hizmet dendiğinde, hele hele inşaat ve alt yapı ise konu, o zaman tam bu işlerin adamlarıydı toplantıda bulunanlar.
Yani alıcı gözüyle de bakabilecek potansiyelleri vardı. Üstelik de, özlemle yad edip, plakasını hayatlarının her safhasında "şifre" yapan hemşehrileriyle beraberdi Zorluoğlu. Bu sebeple Murat Başkan, kendini ifade etmede hiç zorlanmadı.
En etkileyici birkaç çalışmaya öncelikle değinmek isterim.
Katı atık, Dünya kentlerinin ilk üç sorunundan birisidir. Kentli nüfus artıyor sürekli. Doğal olarak da evsel ve sanayi atıkları büyük bir sorun teşkil ediyor. Bu konuda Araklı’da yapımında sona gelinen katı atık dönüşüm tesisi, Türkiye’de eşsiz. Üstelik Rize’nin atıkları da burada işlenecek, yüzde seksen dönüşen atıklardan, yüzde yirmilik kısmı da kül olarak geriye kalacak ve elli bin ailenin tüketimi kadar enerji de elde edilecek. Her yönüyle muhteşem.
Diğer taraftan, Trabzon’da sahil dolgu alanları sebebiyle, denize erişim nerdeyse hayal olmuştu Şimdi yeni bir hamle yapılmış ve Yalıncak dolgu alanında yeni plaj düzenlemesi yapılıyormuş. Ayrıca Akyazı’da içinde dalış yapılabilecek su altı sporları merkezi hayata geçiriliyor.
Ganita projesi ayrı bir vizyon; sahilde beş km.lik şerit halka açılmak üzere düzenleniyor ve kent merkezinden en hızlı denize ulaşma imkanı saplıyor. Buradaki çalışmalar da devasa ve şehrin çehresine ve kimliğine dokunan cinsten.
Diğer yandan, şehir ulaşım planı devreye sokulmuş; dolmuşlar, taksiler, şehirler arası otobüs terminali, ilçeler arası minibüs durakları entegre olarak yeniden planlanıyor ve inşaatlar sürüyor.
Başka bir altyapı planlaması var ki, hani hep söylenirya, “altyapıyı koordineli yapsalar, durmadan kazı olmasa” diye, işte tam bir eşgüdümle devam eden Maraş Caddesi, Uzun Sokak ve Kunduracılarda, tüm altyapı için sistemler düşünülerek adeta devasa bir şantiye oluşturulmuş. Artık her kurum bir bariyer koyup kazamayacak.
Sosyal çalışmalara değindi Murat Başkan; engelliler ve kadınlara yönelik merkezler, kadınlar pazarının yeniden inşaatı, sporcu sağlığı ve testleri ölçüm merkezi de yakında hizmete girecekmiş.
Meydan düzenlemesi ayrı bir başarı hikayesi olmuş gibi; ana arterlerdeki bir çok bina giydirilmiş olacak, tabela kirliliği de ortadan kalkacak. Bu çalışma bize, Şalpazarı’nda Refik Kurukız'ın yürüttüğü bir projeyi de hatırlattı. Anlaşılan o ki, Trabzon’da bir çok ilçede bu örnek uygulama hayata geçecek.
Turizm cazibe merkezlerine de yeni bir çehre geliyor; Uzungöl ve Sümela’da çok yarayışlı çalışmalar başlatılmış. Sümela’da, otopark ihtiyacı ortadan kalkıyor, ring servisleriyle de Manastıra kolayca ulaşılacak.
Uzungöl’ün kanayan yarası, yapılaşma ve fahiş fiyatlardı. Görüntü kirliliği yaratan birçok yapı yıkılıyor. Belediye de büyük bir sosyal tesis yaparak, piyasaya fiyat ve hizmet kalitesi olarak bir denge getirecek gibi. Göl çevresinde de, beton yerine doğal malzemelerle peyzaj çalışılıyor. Ayrıca hem girişte hem de çıkışta iki büyük otopark inşa ediliyor.
Avni Aker’in yerine devasa bir kent bahçesi tamamlanma aşamasında ve cazibe merkezi olmayayı sürdürecek. Moloz’da kentsel dönüşüm hızla devam ediyor. Bu nölgenin de çehresi değişiyor.
Yeni havaalanı da planlama aşamasına gelmiş. Daha büyük ve kullanışlı bir havaalanı ihtiyacı bugün değilse de yakın gelecekte ortaya çıkacaktır. Mevcut havaalanının biraz doğusunda, deniz dolgu şeklinde planlandığını da öğrenmiş olduk.
Kaşüstü, özellikle batı ilçeleri için ulaşılması zor bir Hastane. Akyazıda inşaatı devam eden Şehir Hastanesinde, Numune, Kemik ve Göğüs Hastalıkları Hastaneleri tek çatı altında toplanacak dedi Murat Başkan. Çok önemli bir hizmet olacaktır bu da. Daha da güzeli, Şehir Hastanesi tamamen bir kamu yatırımı olacak.
Bütün bu çalışmaların yanında bir çok irili ufaklı işlerin de tamamlandığını düşündüğümüzde, Trabzon’umuzun kent yaşamına büyük katkı sağlayacağı kesin. Gerek şehir kültürüne, gerek çevresel etkileşimlere büyük değer katacaklar.
Toplantıdan çıkan değerli bir sonuç da, Trabzon Büyükşehir Belediyemiz ile TDF’nin işbirliği konusunda tam mutabakata varmaları oldu. Kayak festivali, su altı dalış sporu gibi ekstrem iki dalda hemen çalışma kararı alındı. Bunu belki de Trabzon’da yapılacak “Trabzon Günleri” takip edecektir.
İki Başkanın da, samimiyetle ilişkileri sıkılaştıracağı aşikar. Bu süreçlerde, TDF’nin bir sivil toplum kuruluşu olarak talep etmesi gereken başka konularda ısrarını sürdürmesi şarttır. Mesela Erzincan Trabzon demiryolunu radarına almalıdır. Trabzonspor’un haklarını korumada TDF duyarlılığını korumalıdır.
Hatta, Trabzonspor’a TDF'den yönetici verme kousunda çalışmalıdır. İçme suyu temini için yatırımlara daha fazla pay ayrılması şarttır. Başlanan projeler hızla biritilmelidir.
***
STK-Kamu işbirliğinin topluma pozitif yansımalarının olacağı kesindir. Zorluoğlu Başkanın İstanbul’da TDF’yi ziyareti büyük bir başlangıçtır. İki tarafın da bir birbirlerini çok iyi anladığı, Genel Başkan Şatıroğlu’nun da bu başlangıçtan yüksek motivasyon sağladığı gözlerden kaçmamaktadır.
Kıymetli okurlarım; yerel yönetimlerimizin hepsi, imkanlar dahilinde çalışıyorlar. Trabzon, zor bir coğrafyada, zor insanların memleketi. Fitilimiz biraz kısadır bizim. Buna mukabil, gönül köprümüz hem çok uzun hem de sağlamdır.
Bu sebeple, yerel yöneticilerimize siyasi ayrım başta olmak üzere, zorluklar ve adaletsiz yaklaşımları derhal ortadan kaldımalıyız.
İstanbul’da, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve otuzdokuz ilçeden on tanesinin belediye başkanları Trabzon’ludur. TDF Genel başkanı, samimiyetle neden yarısı değil demektedir. Merkezi Hükümet’te Trabzon’lu Bakanlarımız, siyasette ve bürokraside, idari yönetimlerde de bir çok hemşehrimiz üst düzey görevdedirler.
İş dünyasından hiç bahsetmiyorum. Güçlü STK’larımız da mevcuttur ve Trabzon’lular örgütlü toplulukturlar.
O halde, bu sinerjiyi memleketimize yansıtmak hepimizin görevidir. Dolayısyla bu yazıyı salt “güzelleme” olarak değerlendirirsek, kendimizi hafife almış oluruz. Israrcı bir tutumla, insanımızın şevkle yaptığı çalışmaları kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğim.
STK’larımızın da başarıyı alkışlayabilen insanlar tarafından yönetilmeleri ayrı bir önem kazanıyor. Zamanın ruhunu yakalamakta zorlanan, ilişkilerde dengeyi ve nafliği kaçıranların yönettiği STK’lar başarılı olamazlar. Parmak sallamak, had bildirmek STK’larda asla olmaması gerek tavırlardır. İş birliği ve dayanışma esastır.
Hasan Keskin
Trabzon Aktüel Medya İmtiyaz Sahibi
#
#ZORLUOĞLU, #Hasan Keskin, #tdf federasyon, #ismail şatıroğlu
Sayın başkanım, Trabzon Belediye başkanı sayın Murat Zorlu ile TFF yönetimi olarak yapmış olduğunuz toplantıyı prafasyonel gazeteci gazeteciler gibi kendi görüşlerinizi ekleyerek çok güzel aktarmışsınız. Bana göre Trabzon’un en büyük sorunlarından biri toplu taşıma sistemidir. Akçaabat’ta Yomra’ya kadar uzanan bir raylı sisteme geçilirse, Trabzon’un trafik sorununda çok büyük rahatlama gözükür. Sağlık ve Başarı dileklerimle.
Salim şahin
12-04-2021 09:40