Kültür ve Turizm Bakanlığının Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri’ne 180 unsur daha kaydedildi ve toplam sayı 294’e ulaştı. Türkiye’nin yaşayan miras değerlerinin ve eşsiz kültürel hazinelerinin kayıt altına alındığı ulusal envanter Bakanlık Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İBİŞ başkanlığında, çeşitli üniversitelerden uzman akademisyenlerin de katılımıyla oluşan Somut Olmayan Kültürel Miras Değerlendirme Kurulu’nun aldığı kararla yeniden düzenlendi.
180 KÜLTÜREL VE SANATSAL DEĞER LİSTEDE
Klasik Türk süsleme sanatlarından dokuma sanatı geleneklerine, geleneksel çalgı yapım ve icracılığından çocuk oyun ve oyuncakları geleneklerine, geleneksel sporlardan misafir ağırlama geleneklerine ve Türk mutfak kültüründen geleneksel seyirlik sanatlara kadar oldukça geniş bir yelpazede 180 kültürel ve sanatsal değer ulusal envantere eklendi.
CORA’NIN TALEBİYLE BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ
AK Parti Trabzon Milletvekili Salih CORA’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda bu hususta Trabzon’la ilgili taleplerini dile getirmesinden sonra harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı, Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri’ne Trabzon’dan 19 unsuru ekledi. Yorgancılık, Sürmene Bıçağı, Telkari, Çarpana/Kaytan dokumacılığı, Şalpazarı Yöresel Kıyafet Geleneği, Trabzon fanilası, Kemençe yapımcılığı, Kalandar, Yayla Göçü, Atma Türkü, Sürmene Bıçak Oyunu, Sürmene Kız Oyunu, Akçabaat Horonu (Davul Zurna), Vakfıkebir ekmeği, El yapımız Kuzine, Tonya Yayık Tereyağı Kültürü, Çay, Hamsiköy Sütlacı ve Hamsi Yemekleri Kültürü Türkiye Ulusal Envanteri listesinde yer aldı. AK Parti Trabzon Milletvekili Salih CORA, envanter çalışmasıyla hem Türkiye'nin sahip olduğu kültürel ve sanatsal değerlerin tespit ve kayıt işlemlerinin gerçekleştirildiğini hem de UNESCO'ya kaydettirebilecek somut olmayan kültürel miras unsuru potansiyelinin yüksekliğinin ortaya konulduğunu kaydetti.
TÜRKİYE UNESCO LİSTESİNDE İLK 5 İÇERİSİNDE
Bir unsurun UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine sunulabilmesi için öncelikle ulusal envantere kayıtlı olması gerektiğini belirten CORA, “Türkiye, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydettirdiği 18 unsuruyla en çok unsur kaydettiren ilk 5 ülke içinde yer alıyor. Karadeniz’de birçok yörede kullanılan ıslık dili de UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinde yer alıyor.” ifadelerini kullandı. 2006 YILINDA TARAF OLDUK CORA, “Ülkemiz, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO tarafından 2003 yılında yapılan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesine 2006 yılında taraf olmuştur. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü sözleşmeye taraf olunmasının ardından icracı birim olarak belirlenmiş ve Ülkemiz sınırları içinde bulunan somut olamayan kültürel mirası korumak amacıyla envanter çalışmalarına başlamıştır.” dedi.
KİMLİK VE DEVAMLILIK DUYGUSU VERİYOR
Cora çalışmaların önemine vurgu yaparak, “Somut Olmayan Kültürel Miras UNESCO tarafından; toplulukların, grupların ve kimi durumlarda bireylerin, kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araçlar, gereçler ve kültürel mekânlar biçiminde tanımlanmaktadır. Kuşaktan kuşağa aktarılan bu miras, toplulukların ve grupların çevreleriyle, doğayla ve tarihleriyle etkileşimlerine bağlı olarak, sürekli biçimde yeniden yaratılır ve bu onlara kimlik ve devamlılık duygusu verir; böylece kültürel çeşitliliğe ve insan yaratıcılığına duyulan saygıya katkıda bulunur.” diye konuştu.
BAKAN ERSOY VE GENEL MÜDÜR İBİŞ’E TEŞEKKÜR ETTİ
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma Eğitim Genel Müdürü Okan İBİŞ’e teşekkür eden CORA, “Kültür, bir toplumda sosyal yaşamın, ilerlemenin, değişmenin, üretimin, bilimin, sanatın, eğitimin ve düşünce yapısının düzeyini belirleyen önemli bir faktördür. Kültürümüzün korunması ve nesilden nesle aktarılması için büyük emek sarf eden, uluslararası alanda başarılı işlere imza atan Sayın Bakanımız Mehmet Nuri ERSOY’a, Genel Müdürümüz Okan İBİŞ’e ve emek veren herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu.
Yorum Yazın