Horon’un Duayenleri 104. Kurtuluş Günlerindeydi…
İstanbul Maltepe’de, Trabzon Dernekleri Federasyonunca düzenlenen, Trabzon’un Kurtuluşunun 104. Yıldönümü Etkinliklerine, “Duayen Horoncular” damga vurdu..
Etkinliklerin son gününde, Hasan O. Okumuş önderliğinde sahne alan, Türk folklor Kurumu eski başkanı Av Kemal Şulekoğlu, Saygı Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Mikail Kaya, Rahmi Çebi, İsmail Türkmen, Cemalettin Baş , Birol Şentürk (Kemençe), izleyenlere mini bir konferasn ve tanışma programı yaptılar. Grupta yer alanlar, ayrı ayrı kendilerini tanıtarak, görüş ve düşüncelerini dile getirerek, Trabzon Dernekleri Federasyonu’na ve Genel Başkan İsmail Şatıroğlu’na teşekkür ettiler.
Duayen Cavit Şentürk’ün il dışında olduğu için katılamadığı programda, bir çok STK’larda ve siyasi partilerde görevleri bulunan, uzun yıların emektar ismi, mali müşavir Hasan Okan Okumuş, büyük alkış alan konuşmasında;
“Folklor Kurumu Trabzon Halkoyunları Duayen Horoncuları olarak karşınızdayız. Trabzon’un, Karadeniz kültürünün olduğu her yerde olmak koşulsuz görevimizdir.
“1912 Balkan savaşında İstanbul’un Bulgarlar ve Balkan devletlerinden kurtarılması için (Trabzon Ruslar tarafından saldırılara maruzdur ama Trabzon'u nasıl olsa kurtarırız fakat İstanbul düşerse ne vatan kalır ne Devlet..! öncelik vatandır, devlettir diyerek) Gülcemal gemisine atlayıp, kemençesiyle, kıyafetiyle ve teçhizatlarıyla yola çıkan 511 Trabzon uşağının, İstanbul'u kurtarırken, 509’unun Balkanlar’da ( Çatalca'da) Şehit düştüğü Uşak Alayı ve fişekler Alayı TRABZONlulardır.
1916 Çanakkale' de, Saraylara, konaklara, köşklere ve tüm emperyalistlere inat, kara zıpkalarıyla ve kalpaklarıyla Karadeniz uşaklarının, kanlarıyla yazdığı, Kemençesiyle ve Horonuyla kutlama yaptığı (Çanakkale'de Horon), tarihin en muhteşem savaş destanını yazanların başında Karadenizliler, TRABZONlular gelir. ATATÜRK 1919 da Samsun'a çıkışını anlatırken şöyle der "İlk defa Samsun'a ayak bastığım zaman bana kalp kuvveti veren vatandaşlarımın ön sırasında Trabzonluların bulunduğunu asla unutmayacağım.
Ülkemizin kurtuluş mücadelesinin en başında da TRABZONlular vardır. Kurtuluş Savaşı içinde, Türk milleti için bir ölüm kalım savaşı olan ve kader tayin edici yere sahip Sakarya büyük kanlı savaşına ( Sakarya Meydan Muharebesi 23 Ağustos-12 Eylül 1921) Trabzon uşakları üçüncü dümen ile yetişerek, Kurtuluş savaşının kazanılmasında gösterdikleri kahramanlığı asla unutamam diyor ATATÜRK..!
Kurtuluş savaşının kazanılmasında en kritik safhada yine TRABZONlular vardır...Atatürk'ün ifadesiyle, İşte vatanı kurtaran ülkü; Kuva-i milliye Ruhu..! Sağ olunuz Kahraman vatan evlatları. Bu temel üzerine yedi düvele karşı, o ülkü ve fedakar ruhla kurtuluş savaşı kazanılmış ve bu gün bağımsız bir ülkede özgürce, inancımızla ve bütün değerlerimizle birlikte yaşayabiliyorsak bunda en büyük pay Karadenizlilerin, TRABZON’ lularındır..!
Bilinmesini isteriz ki..! Vatanseverliğimizi ve Milliyetçiliğimizi asla mukayese ettirmeyiz ve tartıştırmayız. Buna yeltenenler eğer art niyetli değilseler akıllarından zorları vardır. Bu görevin değerini bilenlere selam olsun.!.” dedi.
Konuşmalardan sonra, izleyenlere mükemmel bir horon şov sunan duayen horoncular, ardından tüm horon sevenlerle uzun süre kemençeye eşlik ettiler.
Editör: Trabzon Aktüel Medya
Yorum Yazın