Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zonguldak'taki Fatih sondaj gemisine vardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı incelemelerin ardından açıklamalarda bulundu. İşte açıklamadan satır başları:
-Test analiz ve detaylı mühendislik çalışmaları sonunda keşfettiğimiz rezerve 85 milyar metreküp daha ilave edildi. Böylece Sakarya Sahası'nın Tuna-1 bölgesindeki toplam doğalgaz rezervi miktarı 405 milyar metreküpü buldu.
-Uzaktan kumandalı ileri teknoloji ürünü denizaltı robotumuzu da yerli ve milli imkanlarla petrol sektörümüze kazandırdık.
-Hedefimiz 2023 yılında bu gazı milletimizin kullanımına sunmaktır.
-Bu aynı zamanda milletimize daha ucuz doğalgaz sağlayacağımızın işaretidir. Petrol ve doğalgazda dışarıya ödediğimiz rakam azalttıkça bu hizmetleri de milletimize daha iyi ve daha uygun olarak sunabileceğiz.
-Karadeniz'de keşfettiğimiz rezerv, ülkemizin bugüne kadarki en büyük hidrokarbon kaynağıdır.
'DIŞA BAĞLILIĞI AZALTACAK'
-Devamının da geleceğine inandığım bu keşiflerle inşallah ülkemizin doğalgazda dışarıya bağlılığı önemli ölçüde azalacaktır.
-Ülkemizin ve Kıbrıs halkının haklarını hiçe sayan hiçbir oldubittiye izin vermemeye kararlıyız.
-Bizim kimsenin hakkında, hukukunda özellikle de toprağında gözümüz yoktur.
'AB'NİN SONU OLUR'
-Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon kaynaklarını paylaşım mücadelesinden Türkiye'yi dışlama çabalarına rıza göstermeyerek yeni bir dönemin kapısını açtık
-Doğu Akdeniz'de adil bir tutum takınmaz ise bu durum artık Avrupa Birliği'nin sonunun geldiğinin resmen ilanı olacaktır.
-Karadeniz'de ve Akdeniz'de hidrokarbon kaynakları aramayı sürdüreceğiz.
-Türkiyeyi girdiği bu yoldan döndürmeye artık ne darbeler ne ekonomik tuzaklar ne siyasi ayak oyunları ne de içi boş tehditler kafi gelir.
-Büyük ve güçlü bir Türkiye bırakana kadar durmayacağız ve duraksamayacağız.
90 MİLYAR DOLARLIK EKONOMİK DEĞER
Yapılan hesaplamalara göre, söz konusu 405 milyar metreküplük keşfin potansiyel ekonomik değeri mevcut fiyatlarla yaklaşık 85-90 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Söz konusu keşif, Türkiye'nin bugüne kadar kara ve deniz sahalarında gerçekleştirdiği 16.6 milyar metreküplük toplam üretiminin 25 katı seviyesinde bulunuyor.
Yıllık doğalgaz tüketiminin 45 milyar metreküp olduğu dikkate alındığında, bölgede keşfedilen gaz Türkiye'nin yaklaşık 8 yıllık gaz tüketiminin tamamını karşılayabilecek seviyede bulunuyor fakat teknik olarak sahadaki üretim kademeli artışla gerçekleştirilebiliyor.
İHTİYACIN YÜZDE 30'U KARŞILANABİLİR
Bu kapsamda, Karadeniz'de 2023'te başlaması hedeflenen doğalgaz üretiminin yılda 5 ila 10 milyar metreküp seviyesinde yapılabileceği, en yüksek üretim (plato) seviyesine ise 2026'da ulaşılarak 15 milyar metreküp gaz üretilebileceği belirtiliyor.
Böylece, Karadeniz'deki sahadan Türkiye'nin yıllık doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 30'unun karşılanabileceği hesaplanıyor. Türkiye'nin geçen yıl sonu itibarıyla 12-13 milyar dolar olan doğal gaz ithalatının Karadeniz'den yapacağı üretimle yılda 3-4 milyar dolar azalması bekleniyor.
Yorum Yazın